Kategorier

Blogroll

Links

Arkiver

Meta

Tyrkiet

Tilbage i marts 2013 var vi flere der lod os rive med af en stemning, hvor en større gruppe i august 2013 skulle tage en tur til Marsa Alam i det sydlige Egypten for at skamdykke husrevene i Shagra krydret med rigelige ture til det verdensberømte rev ”Elphinstone” for at dykke med hammerhajer. Og der var løbende blevet pumpet en stemning hen over sommeren om al den gode dykning vi skulle have.

Desværre var det ikke kun os der pumpede en stemning – det gjorde egypterne også. Faktisk så meget at Udenrigsministeriet til sidst frarådede alle unødvendige rejser til Egypten. Når en sådan beslutning bliver taget få dage før afrejse skaber det en vis aktivitet blandt gruppens 14 deltagere. Mange ting blev diskuteret, men til sidst kom Kingfish op med et tilbud der hed Tyrkiet – og sådan blev det så.

At flyve fra Danmark søndag aften, ankomme til Tyrkiet natten mellem søndag og mandag og efterfølgende krydre det med en 4 timers bustur til byen Kas på ikke alt for jævne veje gjorde, at vi alle var lidt klatøjede mandag morgen, da vi ankom til hotellet. Vi var lovet et 4-stjerners hotel med vandland, tyrkisk bad og pool-område. Og alle de lovede ting var der, men der er nok forskel på 4 tyrkiske stjerner og 4 internationale stjerner. Hotellet var dog pænt og rent og vi fik værelser med udsigt ud over bugten med en fantastisk solnedgang.

Mandag eftermiddag kørte vi til dykkerbåden og fik læsset udstyr af. Ellers skete der ikke noget – og for flere var det lidt uforståeligt, at vi ikke udnyttede tiden til et eftermiddagsdyk eller at udfylde papirer og sætte udstyr op. Men vi fik at vide at alt her var bedre organiseret end i Egypten og guider og instruktører var dygtigere. Den skulle ikke stå uimodsagt af en der har arbejdet et år i Egypten, på den anden side kunne det jo være.

Resten af mandagen blev brugt på at teste det tyrkiske øl (og det er jo vigtigt at teste flere varianter), samt et tyrkisk bad med efterfølgende ansigtsmaske og massage. Generelt var det ret varmt, så hvad er mere naturligt end at starte med et dampbad – den trak tænder ud. Men den efterfølgende scrub og sæbemassage var forrygende. Og afsluttende med en god oliemassage følte man sig jo nærmest som et nyt og bedre menneske. Og hvem kan ikke have brug for det?

Tirsdag var det så tid til at bese de tyrkiske undervands-seværdigheder. Lad os starte over vandet, hvor de tyrkiske dykkerbåde vel nærmest kan betragtes designet til ”slim fit”. Der er ikke meget plads, men hvor der er vilje er der vej og i løbet af ugen fandt det hele et naturligt leje med at gøre sig klar i hold. Efter en kort sejltur på fladt vand var vi fremme på vores dykkerdestination. Og lad mig sige det som det er. Tyrkiet er ikke Egypten – slet ikke, men så er det noget andet. Hvis man forventer masser af fisk og farvestrålende koraller, så kan en uge i Tyrkiet blive meget lang. Kan man ændre sine forventninger til flotte undervandslandskaber, små fine nøgensnegle, en evig jagt på blæksprutter, håbet om en enkelt muræne og eller bare en nysgerrighed på hvad ukendt dykkervand kan tilbyde, så kan en uge hurtigt gå.

Vandtemperaturen var 28 grader ned til ca. 20 meter, hvor den så faldt til 26 grader. På ca. 35 meters dybde faldt temperaturen yderligere til ca.23- 24 grader. Ugen bød generelt på varieret dykning med et par ualmindeligt fine dyk ved en canyon krydret med et vrag og en fin væg, samt et dyk på et undersøisk skær – der også bød på en skildpadde. Måske vil de gerne kopiere Malta, for der var også et ”kunstigt” vrag af en DC3 flyver. Ikke det mest ophidsende, men det var der og vi dykkede det. Jeg var forberedt på teknisk dykning hvis muligheden skulle byde sig, men det gjorde den ikke, så også her er Malta et skridt foran.

Et par højdepunkter for mig var et dyk hvor jeg så en flyvefisk folde sine vinger ud og ”flyve” under vandet, nogle ganske fine hvide nøgensngle på vores natdyk og så et dyk med en masse 10 armede blæksprutter. Vi så også et par rokker, men de var nok på +60 meter, så det var fra behørig afstand.

Rent praktisk dykkede vi med 12 liters stålflasker, så det gjorde at jeg kunne droppe blybæltet og kun bruge min vinge. Generelt dykkede vi 60 minutter plus/minus og tiden gik ofte hurtigt på dykkene. Båden var ankeret op på dykkerstedet, så vi skulle tilbage til udgangspunktet og det kom vi også – næsten hver gang.

Jeg synes jeg havde god dykning og jeg var meget tilfreds med ugen, men det handler om at tilpasse sine forventninger. Vores crew var dygtigt og kompetent og vi fik stort set lov til at dykke som vi ville.

Kas by tog mig med storm. En lille hyggelig by omkranset af bjerge og med en hyggelig havnefront, hvor der er masser af muligheder for både lidt til ganen og maven. Byen er en turistby, men hovedsagligt for tyrkere. Det betyder at man kan gå i fred - både på gaden og i forretningerne, og det er i sandhed en kæmpe kontrast til flere feriemål i Egypten. Rygterne vil vide at der også er feriemål i Tyrkiet, hvor det er svært at gå i fred, men Kas er på det område en fantastisk by.

Tyrkerne er ikke voldsomt stærke i engelsk, men klare sig til husbehov sammen med diverse fagter kan de fleste. Og de er venlige, flinke og rare uden at være påtrængende – jeg blev lidt forelsket i stedet må jeg indrømme.

Turens højdepunkt var det sociale og, at vi kunne samle en gruppe på 14 mennesker der alle var indstillet på at få en god tur – og fik det, på trods af at destinationen blev ændret i sidste øjeblik.

Leave a Reply